عوارض پروتز سینه چیست؟ افزایش دادن حجم سینهها توسط پروتز، یکی از روشهای درمان زیبایی است که توسط عمل جراحی صورت میگیرد. در این روش، از پروتز سینه برای ایجاد سینههای بزرگتر و جایگزین کردن حجمی از سینهها که در دوران حاملگی، کاهش وزن یا توسط عوامل ارثی از دست رفته است، استفاده میگردد.
از پروتز سینه برای بازسازی سینهای که در حین سرطان و یا دیدن ضربه از بین رفته است، نیز استفاده میشود. این عمل زیبایی، یکی از شایعترین و محبوبترین عملهای جراحی زیبایی و پلاستیک است که بسیار مورد پسند خانمهاست. در این روش از پروتزهای مصنوعی برای افزایش دادن اندازه و بهبود شکل و حجم سینهها میشود.
آیا از عوارض پروتز سینه آگاهی دارید؟
شاید برای بسیاری از ما، عوارض پروتز سینه آنچنان که از مزایای آن آگاهی داریم، روشن نباشد. پروتز سینه با تمام مزایایی که در ایجاد اندامی زیبا برای خانمها دارد، پیامدهایی را نیز در بر خواهد داشت.
چشمپوشی کردن از این احتمالات ممکن است ما را در معرض خطرات بسیار قرار دهد. در این مطلب قصد داریم به بررسی عوارض پروتز سینه و نیز دلیل سوزش سینه بعد از پروتز بپردازیم.
برای شناخت بهتر عوارض پروتز سینه و دلایل سوزش سینه بعد از پروتز، بهتر است ابتدا نگاهی به انواع پروتز سینه داشته باشیم.
انواع پروتز سینه کدامند؟
عوارض پروتز سینه بستگی به نوع پروتز نیز خواهد داشت. به طور کلی، پروتزهای سینه به دو نوع نمکی و سیلیکونی دسته بندی میشوند که هر یک مزایا و مضرات خاص خود را دارند. بنابراین، بهتر است پیش از اقدام به انجام عمل جراحی پروتز سینه، در مورد شرایط خود و بهترین گزینهای که میتواند پیش روی شما باشد با پزشک متخصص خود مشورت نمائید. هر دو نوع پروتز نمکی و سیلیکونی، توسط یک پوسته محکم الاستیک و به منظور حفظ مواد پروتز، احاطه شدهاند. حال ببینیم که هر یک از این پروتزها چه ویژگیهایی دارند.
· پروتز سیلیکونی
پروتزهای سیلیکونی از ماده سیلیکونی پر شدهاند که میتوانند در استحکام و دوام متفاوت عمل کنند. پروتزهای سیلیکونی در مقایسه با سایر انواع پروتزها دارای ناهمواری کمتری هستند و نیز حالت طبیعیتری در قیاس با پروتزهای نمکی دارند.
همچنین، نوعی از این پروتزها وجود دارند که چندین لایه پوسته سیلیکونی ضخیم داشته و باعث استحکام و دوام این نوع پروتزها میشوند. به این معنا که اگر پارگی در آنها ایجاد شود، سیلیکون داخل آنها باقی مانده و شکل خود را حفظ خواهد کرد. معمولاً عوارض پروتز سینه سیلیکونی کمتر از دیگر انواع آن است.
· پروتز نمکی
پروتزهای نمکی دارای پوستهای ضخیم و سیلیکونی هستند که درون آنها پر از محلول آب نمک استریل است. از آنجا که محلول نمکی مشابه به مایعات درون بدن میباشد، در صورت ایجاد پارگی، این محلول به راحتی توسط بدن جذب خواهد شد. باید عنوان کرد که این پروتزها به نسبت پروتزهای سیلیکونی، بیشتر در معرض بروز ناهمواریها و ایجاد بدفرمی هستند و ممکن است در طول زمان، به کلی از بدن دفع شوند. البته خاصیت خوبی که این نوع دارد، این است که در صورت پارگی، عوارض پروتز سینه خاصی ایجاد نخواهد شد.
عوارض پروتز سینه چیست؟
حال که میدانیم پروتز سینه چیست و انواع آن کدامند، بهتر است نگاهی به عوارض پروتز سینه داشته باشیم. شناخت عوارض پروتز سینه باعث میشود تا نه تنها بهتر به تصمیمگیری و انتخاب در این خصوص اقدام کنیم، بلکه با آگاهی از آن، مراقبتهای بهتری از پروتزها انجام دهیم.
خونریزی؛ تنها یک درصد احتمال دارد!
برخی از بیماران در فضای پیرامون پروتز دچار خونریزی داخلی میگردند. این نوع خونریزیها غالباً بلافاصله بعد از جراحی و در مواردی نیز تا ۲ هفته پس از آن اتفاق خواهند افتاد.
در این صورت، سینه سفت و متورم شده و نیاز به جراحی دوباره ایجاد خواهد شد. طی عمل جراحی که مجدداً انجام میشود، خونریزی را متوقف کرده و خون از محل مورد نظر تخلیه خواهد شد. هر چند در این جراحی نیاز به برداشتن پروتز نمیباشد. همچنین که نیازی به بستری بیمار بعد از جراحی ترمیمی نیست و تنها اثراتی از کبودی در سینه باقی میماند.
هرچند یکی از علل سوزش سینه بعد از پروتز، خونریزی داخلی است، اما احتمال بروز آن تنها یک درصد میباشد.
عفونت؛ عارضهای خطرناک که باید جدی گرفته شود!
یکی از خطرناکترین عوارض پروتز سینه و نیز از علل اصلی سوزش سینه بعد از پروتز، بروز عفونت در این ناحیه است. عفونت یکی از مشکلسازترین عوارض پروتز سینه است. با این وجود، در صورت رعایت کردن نکات ایمنی و بهداشتی، احتمال بروز آن بسیار اندک است. معمولاً پس از گذشت ۲ تا ۳ هفته از عمل جراحی، مشخص میشود که عفونت در نواحی سینه ایجاد شده است یا خیر!
در صورت بروز عفونت، سینهها حساس، متورم و قرمز شده و ممکن است ترشحاتی از جای زخم خارج شود. همچنین، احتمال تب کردن بیمار نیز وجود خواهد داشت. سوزش سینه بعد از پروتز میتواند بیانگر عفونی شدن ناحیه نیز باشد.
انقباض کپسولی؛ از اصلیترین علل سوزش سینه بعد از پروتز
بعد از قرارگیری پروتز سینه، بدن به عنوان قسمتی از روند بهبودی خود، کپسولی از بافت فیبروز را در نواحی اطراف پروتز میسازد. این واکنش، رفتاری طبیعی از بدن در مواجه با ورود هر شی خارجی است. با مرور زمان، بافت فیبروز ایجاد شده شروع به کوچک شدن و جمع کردن میکند که به این عمل، انقباض کپسولی گفته میشود. میزان و وسعت این جمع شدن، در هر شخص متفاوت خواهد بود.
در بعضی از افراد، این انقباض کپسولی ممکن است باعث سفت و فشرده شدن پروتز گردد. به گونهای که بیمار در سینه، احساس سفتی، درد و ناراحتی نماید. یکی از اصلیترین دلایل سوزش سینه بعد از پروتز، انقباض کپسولی است.
انقباض کپسولی غیرقابل اجتناب است!
انقباض کپسولی یکی از عوارض پروتز سینه است که تقریباً در همه افرادی که این عمل را انجام میدهند، اتفاق میافتد. حتی ممکن است با بروز آن، بیمار نیاز به انجام مجدد عمل جراحی را نیز داشته باشد. دو روش برای کاهش دادن سفتی ناشی از انقباض وجود دارد که میتواند این مورد از عوارض پروتز سینه را تا حد زیادی کاهش دهد.
- کپسولوتومی باز: هدف از انجام این جراحی، اصلاح کردن سفتی ناشی از انقباض کپسولی است که باعث ایجاد فضای بیشتر به پروتز برای حرکت کردن در درون سینه میشود. این عمل با انجام بیهوشی کامل آغاز میگردد و جراح با ایجاد برشی روی سینه، پروتز را خارج میکند. سپس، با ایجاد برشهای مکرر روی بافت اسکار، به آزاد کردن سفتی اطراف پروتز کمک مینماید. در نهایت، پروتز سر جای خود بازگشته و برشها بسته میشوند.
- کپسولکتومی باز: کپسولکتومی باز را میتوان موفقیتآمیزترین روش برای درمان انقباضهای کپسولی دانست. این عمل جراحی شامل بیهوش نمودن کامل بیمار و برداشتن کامل کپسول فیبروز توسط جراح میباشد. این روند به بدن این امکان را میدهد تا کپسول فیبروز جدید در نواحی اطراف پروتز ایجاد شود.
پارگی پروتزها؛ حتمی و بدون زمان مشخص!
پروتز سینه یکی از عملهای زیبایی است که ماندگاری آن همیشگی نیست. به بیان سادهتر، پروتزهای سینه در نهایت پاره خواهند شد، هرچند که نمیتوان زمان دقیقی را برای آن مشخص کرد. به عبارت دیگر، ماندگاری و عمر پروتزهای سینه به طور قطع مشخص نیست. طبق مطالعات و تحقیقاتی که بر روی پروتزهای سیلیکونی صورت گرفته، انتظار این است که پروتزها، چیزی بین ۷ تا ۱۲ سال دوام داشته باشند. هر چند برخی از آنها با فاصله چند سال یا حتی چند ماه و برخی دیگر نیز تا ۱۵ سال ممکن است دوام داشته باشند.
برای اطلاع از پارگی پروتز ها مقاله خطر ترکیدن پروتز سینه را پیشنهاد میکنیم.
نشت سیلیکون
مطالعاتی که در زمینه پروتز سینه انجام شده، حاکی از آن هستند که ژل سیلیکونی که درون پروتزها وجود دارد، در دمای طبیعی بدن به مایع سیلیکونی تبدیل میشوند. همچنین، گزارشها نشان دادهاند که این امکان همواره وجود دارد که سیلیکون درون پروتزها دچار نشت شده و به غدد لنفاوی و ارگانهای دیگر بدن منتقل شوند.
در این صورت، عوارض و خطرات جدی ممکن است در کمین بیمار باشد. این موضوعی است که باید به آن دقت زیادی داشت و در صورت بروز هر گونه عوارض پروتز سینه، به سرعت پزشک خود را مطلع سازید.
چروکیده و موج برداشتن پروتزها
چروکیده شدن و موج برداشتن پروتزها زمانی اتفاق میافتد که محلول آب نمک درون پروتزهای نمکی به سمت طرفین پروتزها حرکت نمایند. البته این مشکل امکان دارد با پروتزهای سیلیکونی نیز اتفاق افتد، هرچند احتمال بروز آن بسیار کمتر خواهد بود.
اگر این عارضه در نیمه بالایی سینه اتفاق افتد، میتواند مشکلات جدیتر و بیشتری را با خود به همراه داشته باشد. از آنجا که بروز این اتفاق در نواحی بالای سینه باعث میشود که ظاهر آن بیشتر در چشم باشد، بسیار آزاردهنده خواهد بود.
بیحس شدن نوک سینهها
بیحس شدن نوک سینهها یکی دیگر از عوارض پروتز سینه است که بسیار اتفاق میافتد. در برخی موارد این احتمال وجود دارد که بیحسی دائمی بوده و در کل، احتمال بروز این عارضه، چیزی حدود ۱۵ درصد است. هرچند در روزهای ابتدایی پس از انجام جراحی پروتز سینه، بیحسی نوک سینهها بسیار محتمل است؛ اما این بیحسی در اکثر موارد موقتی بوده و پس از مدتی برطرف خواهد شد.
باید این موضوع را عنوان کرد که اگر به بیحسی نوک سینههای خود حساس هستید و نمیتوانید این موضوع را تحمل کنید، بهتر است از انجام این عمل خودداری نمائید!
سروما یا تجمع مایع در بدن
این اختلال که بسیار شایع است، با نام سروما شناخته میشود.
در موارد جدیتر، لازم است عملهای جراحی دیگری به منظور برطرف شدن این مشکل نیز انجام شود. انجام این عمل جراحی به منظور خارج کردن و تخلیه نمودن مایعات از سینه انجام خواهد شد. البته لازم به ذکر است که تجمع مایعات در بدن پس از انجام پروتز سینه، در اغلب موارد پس از مدتی و خود به خود برطرف خواهد شد.
زخم و جراحات ناشی از جراحی
انجام عمل پروتز سینه یک روند تهاجمی است که در آن، بافتهای بدن را از هم باز کرده و زخمها و جراحاتی در بدن ایجاد میشود. داشتن میزان مشخصی از زخم در دوران نقاهت پس از بیماری و تا مدتی بعد از آن، کاملا طبیعی است. در اغلب موارد، این زخمها بسیار جزئی بوده و تقریباً ۵ درصد از بیماران ممکن است در معرض جراحات شدید قرار گیرند. در این گونه موارد ممکن است این زخمها دارای ویژگیهای زیر باشند:
- قرمز شدن ناحیه جراحی شده
- برآمدگی سینهها و تورم
- دردناک شدن ناحیه جراحی شده
- ضخیم و زخمی شدن پوست سینه
- سوزش سینه بعد از پروتز
علائمی که ناشی از جراحت شدید در دوران پس از انجام عمل جراحی پروتز سینه است، به مرور زمان بهبود یافته و جای زخمها برطرف خواهند شد. با این حال، ممکن است بسته به نوع بدن بیمار و میزان بهبودپذیری آن، این روند تا چند سال نیز طول بکشد.
چگونه از عوارض پروتز سینه پیشگیری کنیم؟
مهمترین اقدامی که برای پیشگیری از عوارض پروتز سینه باید انجام داد، توجه و پیروی از دستورات پزشک جراح است. مصرف برخی داروها و رعایت کردن رژیمهای غذایی خاص میتواند تا حد زیادی در این مورد نقش موثر داشته باشند. بیمار لازم است که تا مدت ۴ الی ۵ هفته پس از جراحی، از رژیمهای غذایی پروتئینی به منظور بازسازی بافتهای آسیبدیده استفاده کند. همچنین، مصرف محصولات، سبزیها و میوهجاتی که شامل ویتامین C هستند نیز تا دو هفته قبل و پس از جراحی بسیار مثمرثمر خواهند بود.
طی کردن جلسات مشاوره با پزشک جراح نیز میتواند بسیار کمک کننده باشد. بسیار مهم است که پیش از اقدام به انجام عمل جراحی پروتز سینه، از خطرات احتمالی، ریسکها و مضرات آن آگاه باشید. بررسی سوابق پزشکی بیمار توسط پزشک و صحتسنجی آن میتواند تا حد زیادی از عوارض پروتز سینه بکاهد.
علاوه بر اینها، مصرف برخی آمپولها و داروهای استروئیدی و درون وریدی از دو هفته پیش از جراحی باید متوقف گردد.
جدای از اینها، استفاده از لباسها و سوتینهای مناسب در دوران نقاهت و تا بهبودی کامل و شکلگیری کامل سینهها و بهبودی زخمها نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. در صورت رعایت نکات ذکرشده، احتمال بروز عوارض پروتز سینه بسیار اندک خواهد بود.
شیردهی بعد از پروتز
بسیاری از افراد تصور میکنند شیردهی بعد از پروتز سینه امکان پذیر نیست و همه بانوان نمیتوانند بعد از جراحی پروتز سینه به فرزندان خود شیر بدهند. برخی از عوامل مثل محل قرارگیری ایمپلنت و اندازه سینه بر سهولت انجام شیردهی موثر هستند. معمولاً خط برش سینه در جراحی پروتز، در ناحیه زیر سینه یا نواحی زیر بغل قرار دارد. در صورتی که پزشک از این نواحی برای قرار دادن ایمپلنت استفاده کرده باشد، مشکلی در فرآیند شیردهی وجود نخواهد داشت.
با این حال نمیتوان نتایج کاملا قطعی در رابطه با این موضوع بیان کرد. در حال حاضر تحقیقات گوناگونی روی این موضوع انجام شده است، ولی تا به حال گزارشی مبنی بر مشکل شیردهی بعد از انجام پروتز از ثبت نشده است. البته از لحاظ تئوری، برخی از دلایل میتوانند اثبات کنند که شیردهی بعد از پروتز سینه ممکن است با سختی انجام شود. همانطور که میدانید، پروتز سینه دقیقاً روی بافت پستان قرار میگیرد.
در نتیجه فشار زیادی به مجاری شیر وارد میکند. همین موضوع باعث میشود فرایند تولید شیر کافی از مادر یا فرآیند رها شدن شیر از مجاری شیری به سختی انجام شود. با این وجود، بسیاری از پزشکان مخالف این تئوری هستند. آنها معتقدند ایمپلنت دقیقاً در پشت غدههای شیری قرار میگیرد و نمیتواند تأثیری بر فرآیند آزاد شدن شیر از مجاری شیری داشته باشد. از نظر این دسته از پزشکان فرقی نمیکند که مادر از پروتز نمکی استفاده کرده باشد یا پروتز سیلیکونی، در هر صورت فرایند شیردهی بعد از پروتز کاملاً بی خطر است و به راحتی انجام میشود.
سوالات متداول عوارض جراحی پروتز سینه
زمانی که کاهش بافت سینه موجب کاهش اعتماد به نفس بانوان شود یا تا حد زیادی بر زیبایی سینه موثر باشد.
پروتز سیلیکونی، رایجترین نوع پروتز سینه است و بعد آن پروتز نمکی مورد استفاده قرار میگیرد.
این جراحی با تزریق داروی بیهوشی انجام شده و کاملا سرپایی است. در اغلب موارد ممکن است نیاز باشد شخص یک شب بستری شود.
بهتر است تا حدود بیست الی سی روز بعد از جراحی پروتز سینه روی شکم نخوابید.